Föredrag om kung Olof: Hans dop, hans jarlar och thegnar

Historieforum Västra Götaland

Inbjuder till

Föreläsning om kung Olof: Hans dop, hans jarlar och thegnar

Olof Skötonung känner vi från historieböckerna, som den förste kungen som var kristen och präglade mynt. Står det något mer, är det att han tillsammans med danske ungen Sven Tveskägg besegrade den norske kungen Olov Tryggvasson vid slaget vid Svolder, och att hans dotter gifte sig med furst Jaroslav av Novgorod.

Otto Lövgren har dock inte nöjt sig med dessa magra uppgifter. Genom idogt läsande av engelska krönikor och urkunder har han forskat fram betydligt mer spännande händelser. Fredsavtal med den engelske kungen Ethelred; konfirmation och organisering av skatteuppbörd med hjälp av thegnar är smakprov på vad som väntar dem som avnjuter denna föreläsning.

Föreläsare: Otto Lövgren, Tibro

Dag:  Torsdag 24 januari, 2019

Tid: 18:00

Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Skövde.

* Vägbeskrivning; Rådmansgatan 24, 541 45 Skövde

 

Anmälan till Studieförbundet Vuxenskolan; 

Telefon;  070-205 45 89 eller mejl; skovde@sv.se

 

Historieforum Västra Götaland samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan

 

Hjärtligt välkommen!

Med vänliga hälsningar styrelsen

               www.historieforum.se

Föreläsning: Historien om Sveriges historia, Ingemar Siby

Föreläsning: Historien om Sveriges historia

Föreläsare: Ingemar Siby

 Hur skapades Sveriges historia? Vi har alla fått lära oss att det svenska kungdömet uppstod runt nuvarande G:a Uppsala. Därifrån expanderade Sveafolket och besegrade Götarna någon gång i förkristen tid. På så sätt  skapades Sverige. Kristnandeprocessen i Sverige, ja det började ju i med Ansgars mission på Björkö i Mälaren, i Sveriges första stad.

Historieskrivningen har ifrågasats alltsedan den skapades på 1600-talet. För snart 40 år sedan blev kritiken allmänt känd genom SVT-producenten Dag Stålsjös dokumentär, Svearikets vagga – en historia i gungning.  TV-serien utsattes för mördande kritik, men sedan dess har forskningen gått framåt: Vetenskapen har till stora delar verifierat Stålsjös kritik och nu kommer fram mer historiska tolkningar, till den gamla ensidiga historieskrivningen som funnits i Sverige.

 

Föredraget går igenom hur den gamla berättelsen om Sverige kom till och varför. Argumenten granskas, och en ny berättelse skissas med dess argument.

 

Dag: Torsdag 28 Februari 2019

Tid:  18:30

Plats: Vuxenskolan Borås

Inträde, 50 kr och fika ingår

 

Anmälan till Vuxenskolan

Växel: 0771-50 20 20 mån-tor 8-16  fre 8-13
E-post: sjuharad@sv.se  

Fakta. Ingemar Siby akademiker, boende Töreboda. Fritidshistorieker och aktiv i den västsvenska hoistorieföreningen – Historieforum Västra Götaland. Har under 40 år studerat Sveriges tidiga historia, från järnåldern till Kalmarunionen (1397).

 Hjärtligt välkommen!

/Historieforum Västra Götaland

i

Samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.