Föreläsning, Dick Harrisson

Föreläsning, Dick Harrison

Historieprofessor och författare Dick Harrisson - Västergötlands kontakter västerut.

En föreläsning om Västergötlands kontakter med Danmark och England under vikingatid och tidig medeltid.

Datum, tid och plats; 15 november, kl 18:30, Vara Folkhögskola


Välkommen till Vara folkhögskola.
Fri entré!

Föreläsning av Professor Thomas Lindkvist, Göteborg.

Thomas berättar om organisatoriska tendenser i Sverige under övergången från vikingatid till tidig medeltid, år 1000 – 1250.

Måndagen den 19 november Kl.18.30 i Varnhemsgården

Arrangör, Varnhems Klosters Vänner.

Föreläsning ”Ätrans dalgång - ett gränsland”

Historieforum Västra Götaland, bjuder in till Föreläsning ”Ätrans dalgång - ett gränsland”.  

Sven Larsson, Falkenberg har tidigare skrivit lokalhistoriska böcker och artiklar om Halland. Den här gången heter verket ”Ätrans dalgång - Berättelsen om ett gränsland”.

ÄTRANS DALGÅNG - BERÄTTELSEN OM ETT GRÄNSLAND.

Fyra kommuner täcker i dag större delen av Ätrans dalgång, från sydväst räknat Falkenberg, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. De motsvarar i stort sett den geografiska utbredningen av de gamla häraderna Årstad/Faurås närmast havet, Redvägs härad längst upp och däremellan Kind.

Skogsbältet i Ätradalens mellersta del bildade under århundraden en riksgräns mellan Danmark och Sverige. Fortfarande går här en skiljelinje mellan landskapen Halland och Västergötland och mellan två administrativa regioner, Halland och Västra Götaland. Efterhand penetrerades de stora skogarna. Dalen blev en kommunikationsled mellan kusten och det inre av Västergötland, en omstridd sådan som under lång tid gjorde den till en krigszon. I ett längre perspektiv har ändå transportleden dominerats av fredlig handel, som bidragit till att undanröja politiska och administrativa hinder.

Ätrans vattendrag har i sig självt varit en naturlig gräns, främst i dess nedre del. Att ta sig över den strida strömmen var länge ett äventyr som krävde både mod och uppfinningsrikedom.

Den här boken, försedd med ett rikt bildmaterial, syftar till att genom en rad nedslag belysa hur olika stadier av strukturförändringar har avlöst varandra i Ätrans dalgång genom århundradena. Samtidigt kan man också se berättelsen om Ätradalen som ett exempel på de händelser och förändringar som även övriga halländska ådalar genomgått.

Tid och plats; 29 november kl 18:00. Ulricehamns Bibliotek.

Anmälan till styrelsen; Lennart; 070-6284262. Morgan; 0702291027.

Föredrag om kung Olof: Hans dop, hans jarlar och thegnar

Historieforum Västra Götaland

Inbjuder till

Föreläsning om kung Olof: Hans dop, hans jarlar och thegnar

Olof Skötonung känner vi från historieböckerna, som den förste kungen som var kristen och präglade mynt. Står det något mer, är det att han tillsammans med danske ungen Sven Tveskägg besegrade den norske kungen Olov Tryggvasson vid slaget vid Svolder, och att hans dotter gifte sig med furst Jaroslav av Novgorod.

Otto Lövgren har dock inte nöjt sig med dessa magra uppgifter. Genom idogt läsande av engelska krönikor och urkunder har han forskat fram betydligt mer spännande händelser. Fredsavtal med den engelske kungen Ethelred; konfirmation och organisering av skatteuppbörd med hjälp av thegnar är smakprov på vad som väntar dem som avnjuter denna föreläsning.

Föreläsare: Otto Lövgren, Tibro

Dag:  Torsdag 24 januari, 2019

Tid: 18:00

Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Skövde.

* Vägbeskrivning; Rådmansgatan 24, 541 45 Skövde

 

Anmälan till Studieförbundet Vuxenskolan; 

Telefon;  070-205 45 89 eller mejl; skovde@sv.se

 

Historieforum Västra Götaland samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan

 

Hjärtligt välkommen!

Med vänliga hälsningar styrelsen

               www.historieforum.se