Lungåshammaren

Hej mina vänner!
Hoppas allt är bra hos er.  
Pandemin håller sitt grepp, och det vi redan nu kan konstatera är att vi kan börja med kommande års verksamhet. Densamma som vi enligt min mening i alla fall inte behöver göra några förändringar. Det enda vi kan diskutera och besluta, är om och var vi skall hålla ett eventuellt Årsmöte. 
 
På de bifogade bilderna ser ni Tors hammaren från Västergötland. Den kallas Lugnåshammaren, för den är funnen i Lugnås, Björsäter utanför Mariestad. Det är den enda Tors hammare som hitintills är funnen i Västra Götaland, vågar jag påstå. 
 
Vår förening har köpt den här av en gammal dam i Götene, vid namn Ulla - Britt Jonsdotter. Hon kontaktade mig i våras. Förra veckan var jag uppe hos henne. Hennes syster hade avlidit, och hon hade tre ex av hammaren. Hennes syster hade jobbat 30 år på Västergötlands museum som konservator. Vi kan gissa att den här gjordes i Skara på den tiden, och kanske är från i runda slängar 70 - 80 talet. Hon frågade om vår förening var intresserade av den. Ja väldigt gärna svarade jag. De två andra exemplaren tror jag Lugnås hembygdsförening och VG Museum fick. 
 
Summan vi köpte den här mäktiga klenoden för, var endast 300 kr. Vi visar upp den för våra medlemmar på nästkommande årsmöte. 
 
Noterbart; Hammaren har tre st kors på vardera sidan. Jag tolkar att det bör vara det kristna korset. Det här vet du Ingemar mer om. Hur unikt alternativt ovanligt är det med kristna kors på Tors hammare  i Sverige?
 
Med vänliga hälsningar Morgan Nilsson